Részletek
A kurkuma (Curcuma sp.) sokoldalúan használt gyógynövény, gyöktörzsét nemcsak ízületi panaszok enyhítésére, hanem emésztési panaszok (különösen az epetermelés és -elválasztás zavarai) esetén is alkalmazzák. A növény hatóanyagai a kurkuminoidok, amelyeknek gyulladáscsökkentő és epehajtó hatása bizonyított.
A kurkuma gyöktörzse mintegy 1-5% kurkumonoidot tartalmaz. Mivel ezek a vegyületek felelősek a hatásért, az alaőpanyagggyártók törekednek az egyre magasabb kurkumonoidtartalmú kivonatok előállítására. Korábban nem volt egyértelmű felső hatás a kivonatok kurkuminoidtartalmára, ce 2023-tól az Európai Bizottság Novel Food katalógusában közzétett állásfoglalás szerint olyan, Curcuma longa L. fajból készített kurkumakivonatok használhatóak fel étrend-kiegészítők előállítására, amelyek legfeljebb 95%-ban tartalmaznak kurkuminoidokat (kurkumin, dezmetoxikurkumin, biszdezmetoxikurkumin). További feltétel, hogy a kurkuminoidok mennyiségének egymáshoz viszonyított aránya a természetben előforduló aránynak kell megfeleljen.
Validált HPLC-DAD vizsgálatunk során a növényi drog, kivonat és késztermékek kurkumin-, dezmetoxikurkumin- és biszdezmetoxikurkumin-tartalmát határozzuk meg, és a mennyiségi összetételen kívül a kurkuminodok természetes arányának való megfelelőségéről is megállapítást teszünk. A vizsgálat nyersanyag és késztermék minőségellenőrzésére, valamint a hatóságok felé a természetes eredet tanusítására is alkalmas.