Részletek
A rétegkromatográfiás vizsgálat célja, hogy kimutassa a tömjénkivonatok citromsav-szennyezettségét. A tömjén nem tartalmaz citromsavat, ezt a vegyületet egyes gyártók azért adjáák hozzá a kivonathoz, hogy a termék titrálható savtartalmát növeljék. A tömjén hatóanyagai a boswellinsavak, amelyeket egyes esetekben titrálással mérnek a kivonatokban. Titrálással nem tehető különbség a savak között, így az alacsony boswellinsavtartalmú kivonatokhoz adott citromsavval a hatóanyag-tartalom látszólag növelhető. Mivel azonban a citromsav nem rendelkezik a boswellinsavak hatásaival (pl. gyulladáscsökkentő hatás), az ily módon hamisított kivonatok alacsony értékűek.
A vizsgálathoz a száraz kivonat 2 grammjára, a folyékony kivonat 10 ml-ére van szükség. A vizsgálatról jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a vizsgálat dokumentálását.